Bel fıtığı, kireçlenmeye bağlı bel ağrısı, bel kayması gibi birçok bel problemi uyku kalitemizi bozar ve hatta uyumamızı engelleyebilir.

Özellikle uyurken ağrılarımızın şiddetinin artmasının sebebi, gün içinde ağrısız bir pozisyonda durmaya çalışırken uykuda uygun olmayan bir pozisyonda hareketsiz kalmamız ve problemli omurgamıza aşırı stres binmesi olabilmektedir.

Günün yaklaşık üçte birini uyuyarak geçirdiğimizi düşünürsek, uykuda da omurgamızı normal dizilimde (dik-yana bükük olmayan, doğal postür) tutmamız son derece önemlidir. Yine öne eğik pozisyonda disklere binen yük azalacaktır.

Her ne kadar en ideal uyku pozisyonu sırtüstü olsa da, yan yatarken öne eğik pozisyon almak omurgaya binen yükleri hafifletecek ve daha az ağrılı olacaktır.

Sırtüstü yatış pozisyonunda, gövdeyi öne bükmeye izin veren ayarlanabilir yataklar ya da yastık desteği kullanılabilirse de daha kolayı öne eğik pozisyonda yan yatmaktır.

Bel fıtığında yatak seçimi

Bel fıtığı hastasında, fıtığın yol açtığı sinir baskısı ciddi bacak ağrısı ve uyuşmaya sebep olabilmekte ve uyku kalitesini bozabilmektedir. Doğru yatak seçimi ile yakınmalarınızın bir miktar da olsa azalmasını sağlayabilirsiniz.

Yatak sert mi yoksa yumuşak mı olmalı ?

Çok sert ve çok yumuşak yatak uygun değildir. İdeali orta sertlikte omurganın düz durması için destek sağlayabilecek yapıda olmasıdır. Basenleri geniş gövdesi dar bir kişi sert bir yatakta yan yatarsa omurga yana eğilecek ve problemli bölgeye uygunsuz baskı oluşacaktır. O yüzden böyle fizikteki bir kişi için yumuşak yatak seçimi daha doğru olacaktır.

Zayıf ve kalçaları dar bir kişi ise yan yatarken omurga dizilimini daha iyi sağlayacağından sert bir yatağı seçmelidir.

Yatak alırken kaliteli bir yatak seçimi de çok önemlidir. Yatağın zamanla eskiyebileceğini ve sünger ve yaylarının özelliğini kaybedebileceğini de akıldan çıkarmamak ve firmaların önerdiği zamanda değiştirmeyi de ihmal etmemek gerekir.

Uyku Pozisyonu

Çoğu bilim adamı yüzüstü yatmanın omurga için en kötü pozisyon olduğunda hemfikirdir.

Her ne kadar sırtı üstü yatmak önerilen pozisyon olsa da bel problemi olan hastalarda omurganın öne eğilmesi stresi azaltıp ağrının azalmasında yardımcı olacaktır. Sırt üstü yatılacak ise gövdeyi biraz kaldırmak için ayarlanabilir yatak yada yastık desteği kullanılabilir.

Yan yatarak omurganın öne eğilmesi sağlanırsa omurgaya binen yükler azalır ve bel fıtığına bağlı ağrı da azaltılabilir. Yan yatarken bacakların arasına yastık almayı ihmal etmemekte yarar vardır.

Bel fıtığı tanısı almışsanız veya bel fıtığından şüpheleniyorsanız bize MR görüntülerini gönderin ve tam kapalı bel fıtığı ameliyatı sayafamızı ziyaret edebilirsiniz.

Oğuz Karaeminoğulları, 1966 yılında Ankara’da doğdu. İzmir Bornova Anadolu Lisesi’nden 1985 yılında, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden (İngilizce Bölümü) 1991 yılında mezun oldu. 1993 yılında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi Ve Travmatoloji bölümüne araştırma görevlisi olarak çalışmaya başlamış ve 1997 yılında Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı ünvanını almıştır. 1997 yılında Abant İzzet Baysal Üniversitesinde Yardımcı Doçent olarak çalışmaya başlamış ve Ortopedi ve Travmatoloji A.D kurmuştur. 2001 yılında Spor Yaralanmaları Hastanesi’nde, Ludensheit-Almanya’da eklem cerrahisi ve artroskopik cerrahi konularında, 2002 yılında İstanbul Florence Nightingale hastanesinde Prof Dr Azmi Hamzaoğlu’nun yanında omurga cerrahisinde eğitim almıştır. 2002 yılında Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesinde çalışmaya başlayan Dr Oğuz Karaeminoğulları, aynı yıl, International Spine Fellow olarak seçilerek Fransa’da çeşitli Omurga Cerrahisi kliniklerinde eğitim almıştır. Doktor Karaeminoğulları 2006 yılında Doçent olmuş ve aynı yıl Bayındır Hastanesi’nde çalışmaya başlamıştır. Özellikle Omurga Cerrahisi ve Eklem Cerrahisi’nde özelleşen Dr Oğuz, 2012 yılında Wooridul Spine Center’da Tam Kapalı (Endoskopik) Bel Fıtığı eğitimi aldı. Daha sonra Almanya, İtalya, Polonya gibi birçok merkezi ziyaret ederek Tam Kapalı (Endoskopik) Bel Fıtığı ile ilgili çalışmalar yaptı.Dr. Karaeminoğulları 2021 yılında profesör ünvanını almıştır. Ulusal ve Uluslarası birçok yayını ve konuşması olan Dr Karaeminoğulları, son yıllarda özellikle Tam Kapalı Bel Fıtığı konusunda akademik çalışmalarını yoğunlaştırmış ve ulusal ve uluslarası bir çok toplantıda bu konuda konuşmalar yaparak tecrübesini paylaşmıştır. 2016 yılında yaptığı çalışmalar üzerine Çin’e davet edilmiş ve ISESS (Uluslarası Endoskopik Disk Cerrahisi Derneği) kurucu üyesi olarak onurlandırılmıştır. 2016 yılında muayenehanesini açan Prof. Dr. Oğuz Karaeminoğulları, halen Bayındır Sağlık Grubunda Ortopedi ve Travmatoloji Bölüm Başkanı, Tıbbi Hizmetler Direktörü, Kalite Koordinatörü ve Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz