Dar Kanal Tedavisi ( Omurilik Daralması )

Bel Ağrısı

Lomber dar kanalda, omurilik ve sinir kökleri bası altında kalarak siyatik bulgularına sebep olurlar. Hastalar yürüme ile kalçalarında bacaklara yayılan ağrı, uyuşma ve bazen güç kaybından yakınırlar, bel ağrısı her zaman görülmeyebilir.

Bu bulgular nörojenik klaudikasyon olarak tanımlanır ve vasküler klaudikasyon olarak tanımlanan ve bacak damarlarının tıkanmasıyla görülen tabloya çok benzer. Dar kanal hastaları oturunca rahatlarken, damar tıkanmasında hasta oturunca bile yakınmaları geçmez.

Dar Kanal ( Spinal Stenoz ) nedir ?

Omurganın kireçlenmesi

Omurilik ve sinir dokuları omur kemiklerinden oluşan omurilik kanalının içinde koruma altındadır. Bu kanalı daraltan her problem dar kanal oluşmasına sebep olur. Normalde bu kanal 17-18 mm genişliğinde olup, dar kanal bulguları bu genişliğin 10 mm altına düşmesi durumunda ortaya çıkar.

En sık sebep, omurganın yaşlanması ve kireçlenmesine bağlı olarak gelişen kanal darlığıdır. Bazı insanların spinal kanalı doğuştan dardır ve Konjenital Dar Kanal olarak adlandırılır.

Bu hastalar uzun süre herhangi bir problem yaşamazken, zaten dar olan kanalın, bir miktar daha daralması ile kalça ve bacak ağrısından yakınır olurlar. Bel fıtığı ve bel kayması diğer dar kanal sebepleridir.

Dar Kanal Belirtileri Nelerdir?

Omurganın yaşlanması ile oluşan dejenerasyon, 50 li yaşlardan sonra bulgu vermeye başlar. Lomber dar kanal, özellikle L4-L5 ve L3-L4 bölgesinde daha çok görülür. Dar kanal yavaş ilerleyen bir hastalıktır ve daha çok 70’li yaşlardan sonra hastanın doktora cerrahi için başvuracağı kadar belirgin yakınmalar oluşturur.

Omurganın kireçlenmesi ve sinir basısıs

Hastaların büyük bölümünde bel ağrısı belirgin değildir. Özellikle yürüme ve ayakta durma ile kalça ve bacaklara yayılan ciddi ağrı oluşur. Bacaklarda uyuşma ve karıncalanma duygusu, sık giren kramplar yine hastaların başlıca yakınmalarıdır.

 

Omurilik Daralması Hastalığının Tanısı Nasıl Konur?

Doktorunuz öncelikle şikayetlerinizi dinleyecek ve bu şikayetleri oluşturan aktiviteleri sorgulayacaktır. Fizik muayenede bacaklarınızın motor ve duyu fonksiyonları bakılacak ve refleksleriniz incelenecektir.

Röntgen, omurganızın dizilimi ve kireçlenme miktarı hakkında bilgi verecek ve bel kayması gibi bir tablonun olup olmadığını gösterecektir. Omurgada Dar Kanalı en iyi gösteren radyolojik inceleme yöntemi MR (Manyetik Resonans Görüntüleme) dır.

Buna ek olarak gereken hastalarda Tomografi ve/veya EMG (elektromyografi) istenebilir. EMG bacaktaki sinirlerinizin iletimlerini ve fonksiyonlarını gösteren bir tanı metodudur.

Bel Kanalı Daralması Tedavisi Nasıldır?

Omurilik daralması yavaş gelişen ve ileri yaşta hastaları etkileyen bir problemdir. Kanaldaki darlık ancak belli bir seviyeyi geçtikten sonra hastada bulgular oluşturur. Erken dönemde bu hastalar fizik tedavi, ilaç tedavisi, kilo verme, egzersiz yapma gibi basit yöntemlerle ağrılarından kurtulabilir.

Ancak; hastalığın ilerlemesi ve hastanın yürümekte zorlanmasına kadar bulgu oluşturan ciddi dar kanalın tedavisinde cerrahi yöntemlere başvurmak gerekir. Omurilik daralmasında ( spinal stenoz ) uygulanabilecek tedavi yöntemleri 2 ana başlıkta aşağıda özetlenmiştir.

Dar Kanalın Ameliyatsız Tedavi Yöntemleri :

Hastanın yakınmaları çok ciddi değil ve hızlı ilerlemiyorsa cerrahi tedavi gerekli görülmeyebilir. Öncelikle kısa istirahatler, ilaç tedavisi ve/veya fizik tedavi başlanır.

Gereken hastalarda girişimsel ağrı tedavileri (Epidural Enjeksiyonlar, DRG, Faset Radyofrekans uygulaması)ile son derece olumlu sonuçlar alınabilir.

Dar Kanal Ameliyatı

Cerrahi tedavide amaç omurilik kanalının genişletilmesi, varsa bel kaymasının da düzeltilmesidir. Bazı hastalarda sadece kanal genişletme ameliyatı (Laminektomi) yeterli olabilirken, gereken hastalarda bu ameliyata vidalama (Füzyon) cerrahisi de eklenir.

  • Laminektomi
Laminektomi ameliyatı

Lamina omurilik kanalını arkadan örten kemik yapıdır. Sinir baskısı oluşan dar kanal hastalığında yada fıtık varlığında sinirler üzerindeki baskıyı kaldırmak için cerrahi olarak çıkarılır.

  • Diskektomi

Omurlar arasındaki diskin yırtılarak sinirlere baskı yapmasına bel fıtığı denir. Fıtığa bağlı olarak bel ağrısı, bacak ağrısı, bacakta uyuşma ve güç kaybı oluşabilir. Cerrahi tedavinin gerektiği hastalarda fıtıklaşan disk cerrahi olarak çıkarılır.

  •  Lomber Füzyon (Vidalama)
Laminektomi ve füzyon ameliyatı

Omurlar arasında aşırı hareket (instabilite) varlığında hastada mekanik ağrı (hareketle bel ağrısı) ve sinirlerin irritasyonu oluşabilir. Cerrahi dışı tedavi yöntemlerinden faydalanmayan hastalarda omurlar arasındaki aşırı hareketliliği ortadan kaldırmak üzere cerrahi tedavi yapılabilir.

Doktorunuz bu işlemi vidalar kullanarak yada vida kullanmadan uygular. Füzyon ameliyatı için omurgaya önden (Karından) yada arkadan (Belden) yaklaşım gerekir.

Bu tedavi yöntemlerinin birbirlerine avantaj ve dezavantajları vardır. Doktorunuz size bunları anlatacak cerrahi tedavi yönteminin hangisinin size daha uygun olduğunu söyleyecektir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz