Kemik Erimesine Bağlı Omurga Kırığında Çimentolama ( Kifoplasti )

Kemik erimesi (Osteoporoz) olan hastalar omurganın kompresyon kırıklarına eğilimlidirler. Omurga basınç altında ezilir ve çöker, bu da yükseklik kaybına yol açar. Bu tür kırıkların sayısı Amerika’da yılda yaklaşık 700.000’den fazladır.

Kırık omurgayı öne doğru açılandırır ve kifoz adı verilen kamburumsu görünüme yol açar. Bu tür hastaların geçmeyen ağrı, bozulmuş uyku düzeni, akciğer ve barsak fonksiyonlarında bozulma ve günlük aktivitelerini yapamama gibi sıkıntıları olur.

Kifoplasti ile kırık vertebranın yüksekliği ve gücü yeniden sağlanır. Omurganın şekli düzelir ve ağrı şikayeti geçer. İşlemden sonra hastaların yaklaşık % 95’inin ağrısı hemen geçer.

Omurganın hangi kısımları etkilenir ?

Osteoporotik omurga kırığı

Kompresyon kırığında omur kemiğinin ön kısmında yükseklik kaybı meydana gelir. Kemiğin arka kısmı sağlam kaldığı için hasarlanmış omur kama şeklini alır. Bu kamalaşma omurganın öne doğru eğilmesine yani kifoza yol açar. Kifoplastide tedavi edilen esas yapı omur cismidir.

Çimentolama (Kifoplasti) işlemi nedir ?

Osteoporoz nedeniyle oluşan kompresyon kırıklarının tedavisinde eskiden standart açık cerrahi prosedürler uygulanmaktaydı. Bu prosedürlerde büyük ameliyat kesileri gerekmektedir.

Ancak, ameliyat edilen kemik kalitesinin zayıf ve osteoporoz nedeniyle kemiğin yumuşak olması bu işlemlerin sonuçlarının kötü olmasına yol açmıştır. Ayrıca ileri yaştaki hastalar fiziksel durumları nedeniyle bu tip büyük cerrahi girişimleri tolere edememekteydi.

Omurga Çimentolaması ile bu tür kırıkların açık cerrahi uygulanmadan tedavi edilebilmesi sağlanmıştır. Açık cerrahideki geniş ameliyat kesilerinin ve kullanılan büyük cerrahi malzemelerin tersine kifoplasti, küçük cilt kesisinden kalın bir iğne kullanılarak uygulanır.

Ciltte küçük bir delik açılır ve ince kifoplasti aletleri kullanılır. Böylece kanama, enfeksiyon ve kas ve diğer yumuşak dokuların hasarlanması gibi riskler de azalır.

Kifoplastinin amacı kırık omurganın normal yüksekliğine olabildiğince getirilmesidir. Bunun için kırık omurun içinde balon şişirilir ve omur cismi normal yüksekliğine ulaştırılır. Kırık omurun içine özel bir kemik çimentosu doldurulup, çimento dondurulur.

Çimento, kırık vertebranın sağlamlaşmasını ve orijial yükseklik ve pozisyonda kalmasını sağlar. Bu durumda hastanın ağrısı ve deformitesi (kifoz) azalır ve hasta normal aktivitelerine geri döner.

Çimentolama İşlemi Nasıl Bir Süreçtir ?

Kifoplasti işlemine doktorunuzla birlikte karar vermeniz gerekir. İşlemi olabildiğince anlamanız gerekir. Endişelerinizi ve sorularınızı doktorunuza bildiriniz.
İşlem öncesi en az 6 saat hiçbir şey yiyip içmemek gereklidir. Kifoplasti işlemi sonrası aynı gün içinde taburcu olabilirsiniz.

Cerrahi işlem Osteoporotik Omurga Kırıklarında Çimentolama İşlemi Nasıl Yapılır ?

Hasta yüzüstü yatırılır. Öncelikle cerrah cildi antiseptik bir ilaç ile temizler. Problemin olduğu seviye lokal anestetik madde ile uyuşturulur. İşlem genel anestezi altında da gerçekleştirilebilir.

İşlemin uygulanacağı seviyenin her 2 tarafından birer adet küçük cilt kesisi yapılır. Bu kesilerden uzun iğneler sokulur. Çimentolamada kullanılan aletler skopi cihazının ekranında kolaylıkla görülür ve bu görüntüleme sayesinde pozisyonları ve doğrultuları kontrol edilir. Omurganın arka kısmından iğneler ilerletilip vertebra cisminin içine kadar ilerletilir. Bu

İğneler kılavuz olarak kullanılıp iğneler üzerinden gönderilen cerrahi aletler ile delik genişletilir.

Kifoplast, balon yerleştirilmiş
Kifoplasti, balon şişirilmiş

Daha sonra açılan deliklerin içinden balonlar kırık vertebra içine gönderilir ve balonlar şişirilir. Şişmenin etkisiyle omurga gövdesinin yüksekliği sağlanır ve kifoz deformitesi düzeltilir. Balonlar söndürüldükten sonra oluşan boşluğa çimento uygulanır ve 15 dakika çimentonun donması beklenir.

Komplikasyonlar, ters giden neler olabilir ?

Kifoplastiye bağlı ciddi komplikasyonlar nadirdir ve vakaların sadece % 5’inden daha azında karşılaşılır. Kifoplastinin en sık karşılaşılan komplikasyonları:

  • Anestezi problemleri

Cerrahi sırasında verilen anestetik maddeler hastanın almakta olduğu diğer ilaçlarla reaksiyon yapabilir. Çok nadir olarak verilen anesteziye bağlı problemler yaşanabilir. Ayrıca anestezi altında akciğerler genişleyemediği için akciğer fonksiyonları da etkilenebilir. Ameliyat öncesinde anestezi doktorunuzdan riskler ve komplikasyonlar hakkında bilgi alınız.

Derin ven trombozu ve tromboflebit
Tromboflebit veya derin ven trombozu her türlü ameliyattan sonra ortaya çıkabilir. Kifoplasti sonrası son derece nadir görülür.

  • Enfeksiyon

Omurga işlemleri sonrası enfeksiyon nadir ama ciddi bir komplikasyondur. Bazı enfeksiyonlar işlemden sonraki birkaç gün içinde ortaya çıkabilir. Ciltteki yüzeyel enfeksiyonlar genellikle antibiyotik tedavisi ile iyileşir.

Kemiklere veya yumuşak dokulara yayılan derin enfeksiyonların tedavisi zordur. Omurganın enfekte kısımlarını tedavi etmek için için cerrahi müdahale gerekebilir.

  • Çimento kaçağı

Kifoplastide kullanılan çimento sıvı şekilde kırık vertyebranın içine yayılır. Yavaş bir basınçla enjekte edildiği için kifoplasti sırasında çimento kaçağı çok nadirdir. Bir miktar çimentonun kaçağı genellikle çok büyük problem yaratmaz. Çok nadir olarak omurilik ve etrafındaki sinirlere bası yapabilir. Bu durumda basıyı ortadan kaldırmak için cerrahi müdahale gerekebilir

  • Ağrının geçmemesi

Hastaların çoğunda işlem sonrasında ağrı şikayeti tamamen geçer. Ancak çoğu cerrahi müdahale sonrasında da beklendiği gibi ağrı şikayeti olabilir. Ağrınızın devam etmesi veya dayanılmaz hale gelmesi durumunda ağrının kontrol altına alınması açısından doktorunuza başvurunuz.

Çimentolama Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır ?

Kifoplasti sonrası anesteziden uyandığında genellikle ağrısı geçmiş olur. Hasta eve gönderilmeden önce katta 5-6 saat gözlenir. Belinizi dikkatli ve konforlu tutmanıza yetecek kadar harekete izin verilecektir. Kifoplasti sonrası ekstra ağrısı veya problemi olan hastalar 1 gün hastanede tutulabilir.

Hastalar ertesi gün ciddi rahatlamış olurlar ve günlük yaşantılarına dönerler. Erken dönemde bele aşırı yük bindirecek hareketlerden kaçınmak gerekir.

Kırık sebebi osteoporoz olduğunda olası başka problemlere karşı bir takım tedbirler almak gerekir. Kalsiyum ve D-vitamini preperatları gibi ilaçlar kemik sağlığını arttırır. Sigarayı bırakmak ve egzersizler yapmak gibi başka hayat tarzı değişiklikleri de önerilir.

Kemik çimentosu işlem sonrasında kırık vertebranın gücünü ve sağlamlığını sağladığından, kifoplasti sonrası nadiren korse kullanımı gereksinimi olur.

43 YORUMLAR

  1. Bu ameliyatı olalı sekiz ay oldu. Her şey normal gitti fakat ağrılarım dinmedi. Pandemi dolayısı ile hastaneye gidemiyorum. Huzur evinde kalmaktayım. Tavsiye ve önerilerinizi rica ediyorum.

  2. Merhaba hocam benimde üç omurumda çökmeye bağlı koruk var ancak hiçbir kaza geçirmedim henüz 30 yaşındayım bu ameliyat için illaki kemik erimesine bağlı mı olması lazım bende suan agrıdan duramıyorum sürekli kramp giriyor korse yeterli midir?

      • Hocam Konya da ikamet ediyorum ama size muayene olmak isterim MR yada diğer kan işlemleri için hangi hastane ile anlaşmalısınız? Özel muayenehanenizden mi randevu alayım

  3. İyi günler .Bende ömirilikte çökmeye bağlı kırık vardı .çimento dolgu ile ameliyat yapıldı.İlk başlar çok şükür iyileştim sandım aradan 5ay sonra dolgu olan yerin ve kemik etrafında sanki acık yaraya tuz serpilmiş gibi bi yanma acı başladı.Bu konuda bana yardımcı olur musunuz.Ameliyatı İzmirde oldum

    • Merhabalar lütfen muayene olunuz. Bazen komşu seviyede yeni kırık oluşmuş olabilir. Değerlendirimesi gerekir , 03122856646 numarasından arayarak detaylı bilgi alabilirsiniz.

  4. Iyi gunler ben 40 yaşindayim 20 yaşinda kemik erimesi tanisi kindu şu anda aşiri kamburlugum oluşmus durumda çimento yontemi bende faydalı olurmu. Şimdiden çok teşekkürler Izmir deyim

  5. Merhabalar babam 77 yaşında kendisi siroz hastası.(4 yıl önce son evredeidi) geçen gün banyoda düştü l2 omurgasinda kırılma olmuş. Bize doktor çimentolama işlemi yapalım dedi. Siroz hastalığı olduğu için Biz tedirginiz. Yaptıralım hocam. Ağrıları ila güne göre azaldı. Yine ağrınız var.

  6. Selamun aleyküm hocam benimde belimde kırık var doğuştan kırık var dediler 3 doktora gittim hepsi ameliyat dedi sağ bacağımın üstüne yatamıyorum dolgu bendede işe yarar mı dizlerimde aşa doğru çok ağrı oluyor ne yapmam lazım

    • Merhaba;
      Mr görüntülerinizi bizimle paylaşırsanız size yardımcı olabiliriz,
      03122856646 numaralı telefondan bizimle iletişime geçebilirsiniz.
      Geçmiş olsun.

  7. Mrb hocam birkaçgün önceki çimentolama oldu 1 nolu omurgada lokal olduğu için çok fazla hissettim uyuşmadım ve hoca tek taraflı yaptı ve içim hiç rahat değil

  8. Merhabalar 25 yasındayım osteoporoz tanısı konuldu. Omurgam da bes adet kırıgım vardı. Doktorlsr kırıgın kayandıgını söylüyor. 78 derece kifozum var. Osteoporoz dan dolayı. Agrılarım azalmıştı ama şu bi kaç gün yine agrılarım oluyor. Sizce neden olabilir.

    • Bu yaşta osteoporoz bir hastalık sebebiyledir. Endokrin doktoruna başvumanız gerekir. Ayrıca ağrının sebebi yeni bir kırık da olabilir. Ortopedinin sizi görmesinde yarar var

  9. Hocam iyi günler travma ile T12 de torasik vertebra kırığı oluştu iç yöne doğru kama şeklinde parçalı %50 civarında çökme var. Sinir hasarı yok ağrı dışında bir şikayet yok. spinal dural keseye 1-2 mm bası var Mr tomo ve röntgen görüntülerim var nöroloji baktı sınırdasın dediler ameliyat için lombar için de tomo çekildi orada sorun çıkmadı ama hem T12 hem daha yukarda kürek kemikleri arasındaki omurda ve lombarda ayrıca ağrı oluyor. Yani üç ayrı noktada. Korse önerdiler. 54 yaşım. Sigara içmiyorum. Kifoplasti uygunmudur ve ağrılarım geçermi

    • Kifoplastide temel amaç ağrı kontrolüdür. Paylaştığınız bilgilerle daha fazla yorum yapmam doğru olmaz, zira sizin ağrınız yok.

  10. Merhaba hocam. Annemde ilerlemiş bel fıtığı rahatsızlığı mevcut bu durum karsısında yapılması gerekenler nedir ? Ameliyat çözüm veya öneri olur mu ?

  11. Hocam annem 60 yaşında ve belinde çökme kırığı var balıkesirde oturuyoruz mr sonuçlarını göndersek bakabilir misiniz. Ameliyat gerekli mi

  12. merhaba hocam dünden beri acillerde ağrıdan duramıyordu özel bir hastenede şu an annem ameliyat edecekler mr çekilmiş bel fıtığı vardı senelerdir belinin kaymış olduğu ve fıtık bölgesinde kemik erimeside olduğu için kemik çatlağı göründüğü söylenmiş çimentolama işleminin yapılacağı söylenmiş, bu yöntem kemik erimesi olanlarda ne kadar olumlu sağlıklıdır.

    • Merhaba, hastanın bu yöntemden ne kadar fayda göreceğini söylemek için klinik muayenesinin yapılıp tetkiklerinin değerlendirilmesi gerekir. Geçmiş olsun.

  13. Merheba hocam ben 56 yaşimdayim bellimde L1 L5 arasında sorun var acı ağrı ama L1de ciddi cökme kırılma var çimento dolgusu uygun olurmu? mr sonuçlar var beyin cehrayi doktoru ile görüştim yapa kemik koyulmasini daha uygun gördü ama çok korkuyorum sizin fikrinizi bilmek istiyorum

    • Merhaba yaptırmış olduğunuz tetkikler ile birlikte muayeneye gelmeniz gerekir. bize 05387726646 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz. Geçmiş olsun.

  14. Merhaba hıcam annem 70 yaşında 2 sefer vidalama işlemi yapıldı 1.si 8 sene önce vida kırığı vakasıyla 4 sene önce tekrar amaliyat oldu tekrar vida takıldı bu arada kırık bida dolaşımında 100de 60 yürüme hissi gitti sonra vidalar enfesiyonda heyet kararı ile çıkartıldı şu an çok ağrısı var kalçalarına elektrik çarpıyor tabiri krar amaliyat isteniyor omur ilik ermiş yorum yaparmısın ve annem kilolu

  15. Merhaba ben t12 de oluşan çökmeden dolayı ameliyat oldum ameliyatsırasında sağ baçağımda şidetli bir ağrı oldu ameliyat olalı 3 gün oldu ancak ağrım dinmedi sizce sinir e dokunmuş ola bilirler mi tomoğrafide taşma çıkmadı

  16. Hocam merhaba, Babam 73 yaşında 4. evre kemik metastazı var akciğer kanseri. Radyoterapi öncesi vertebra enjeksiyon olması gerek T7 kırılabilir felç kalabilir, yumurta kabuğu gibi incelmiş dediler. Operasyon olduğundan beri herşey daha kötü babam yatağa yatıp kalkamıyor. operasyon çok başarılı geçti dediler ancak nefes alırken bile batma olduğunu söylüyor babam. Tomografi vs herşey elimizde ancak net birşey söyleyen bir doktor olmadı . Konuyu netleştiremeyip ağrılarını dindiremediğimizden zor durumdayız. Sizin yorumlama şansınız var mı?

  17. Hocam merhaba yaklaşık 5 sene önce adli vakadan kaynaklı omurga kemiğimde 4 adet ve kırık olan kemiklerin birisinde çökme diye tabir ettiğiniz durumu yaşadım. Göğüs ağrısını yoğun hissediyorum. Bununla ilgili tedaviniz mümkün mü

  18. Merhaba ben 34 yaşındayım 21 yaşından beri kemik erimem var boyum 7 cm kısaldı omurgada çok sayıda kırığım var çökme oldu çimentolama işlemi benim için uygun olur mu yaptirmalimiyim 2 yıl tedavi için Akdeniz üniversitesine gittim bana böyle bişey söylemediler yardımcı olursanız sevinirim teşekkür ederim

  19. Merhaba, Babam 77 yaşında. 17 Temmuzda bel bölgesinden Vertebroplasti operasyonu geçirdi.
    Operasyon öncesi (12 Temmuz) değerleri; CRP:0.02, Üre:21, Kreatinin:1,50 şeklinde.
    Operasyondan 2 gün sonra yoğun böbrek yataklarında batma şikayeti ile acile gittiğimizde değerlerin aşağıdaki şekilde yükseldiğini gördük.
    CRP:83.72
    Üre:93.7
    Kreatinin:2.15

    Hastanede operasyon ile ilişkili bir durum olmadığını ve mutlaka nefroloji bölümüne görünmesi gerektiği söylendi.

    Operasyon sırasında enfeksiyon kapmış olabilir mi.

    Teşekkürler.

  20. Merhabalar 39 yaşındayım 180 boy 95 kiloyum kas kemik kütlem ağır trafik kazasında sırtımı sert bi yere vurdum t12 vertebra korpusunsa %25 den az yükseklik kaybı ve bu seviyede stır sekenslarda sinyal artışı dikkati çekmektedir çökme fraktörü ile uyumludur posteriorda spinal kanala taşma sinir kök basısı izlenmedi diyor MR sonucu omurganın önünde çökme olmuş 10 gündür sırt üstü hareketsiz Çelik korse takılı yatıyorum çok nadir destek alarak tam yan dönüyorum kısa süreliğine d vitamini kalsiyum magnezyum ve kemik suyu takviyesi alıyorum korse diyorlar ağrı geçmezse çimentolama diyorlar sizce operasyon geçirmeliyim tamamen korse ile düzelirmi 2-3 ay diyorlar eski gücüme sağlığıma kavuşabilirmiyim ağır iş yapmıyorum zaten teşekkürler iyi günler

  21. Merhba bende dikate bir eski birde yeni kırık oluştu dağa ağır kaldırmaya bağlı şimdi amiliyat için karar verdim eski olan çökme 4 yıl önce olmuştu yatarak geçmişti ama dışa doru çıkıntı oldu omurilikte düzelir mi cimontalama ameliyatında

  22. annem de v5-6-7 de tutulum var ışın alıyor beyin cerrahi dr.ağrı geçmezse çimento dolgusu yarparız dedi..kanser hastalırana da yapılırmı ağrısı çok fazla

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz