Bel Fıtığı Ameliyatı ( Disk Hernisi )

BEL FITIĞI YADA DİSK KAYMASI NEDİR?

Bel Fıtığı  toplumda disk patlaması, disk kayması yada siyatik olarak da adlandırılır.  Diski saran güçlü bağın yırtılması ve disk içeriğinin bu yırtık bölgeden çıkarak sinirlere baskı uygulamasına bel fıtığı denir.

Fıtıklaşmış disk sinire bası oluşturuyor

BEL FITIĞININ BELİRTİLERİ VE BULGULARI

Bacak ağrısı: Bacak ağrısı tipik olarak bel ağrısından çok daha şiddetlidir. Ağrı siyatik sinir boyunca ilerler ve   kalçadan başlayarak bacağa doğru yayılır.

Bel ağrısı: Bel fıtığında her zaman bel ağrısı her zaman görülmez. Diski saran bağ yırtıldığında yada fıtığın başlangıcında oluşan doku reaksiyonu (inflamasyon) ile belde künt, zonklama şeklinde ağrı oluşur bel hareketleri azalarak katılık hissedilir. Katılığın sebebi oluşan spazmdır. Hareketle ve özellikle öne eğilme ile bel ağrısı artar.

Sinir ağrısı: En belirgin bulgu; bacakta yakıcı, keskin, batıcı, elektrik çarpması hissi veren ve sinir basısına bağlı ağrıdır.

Nörolojik belirtiler: Kalçada, bacakta yada ayakta,  his kaybı, iğnelenme ve karıncalanma yada güç kaybı oluşabilir.

Siyatik Sinir Ağrısı: Siyatalji

Düşük ayak: Sinir baskısı ciddi ise bazen hastanın topukta yükselerek yürümesinin imkansız olduğu düşük ayak tablosu oluşabilir.

Bel fıtığının nadir ancak tehlikeli bulguları (Kauda Ekuina Sendromu): İdrar ve gayta kontrolünün bozulduğu ve eğer tarzı uyuşukluğun eşlik ettiği tablo ciddi bası olması durumunda görülebilir. Sinirlere ciddi baskı vardır ve acil cerrahi tedavi gerektirir.

BEL FITIĞI TANISI NASIL KONUR?

Bel fıtığı hastasının bulguları genellikle tipiktir. Herhangi bir sebep olmayacağı gibi, diskde ani yüklenmeye sebep olabilecek; ağır kaldırma, bele ani yüklenme ile bel fıtığı oluşabilir.

Muayene öncesi yapılan sorgulamada ağrının nasıl başladığı, yeri, tipi ve hareket ile ilişkisi değerlendirilecektir. Yapılan muayene ile bacaklarda herhangi bir güç kaybı yada uyuşma olup olmadığına bakılacak ve bazı özel testler ile tanı konmaya çalışılacaktır.

Bel fıtığının tanısında en değerli görüntüleme yöntemi Manyetik Rezonans Görüntüleme yani MR dır. Tablonun net olmadığı bazı özel durumlarda sinir iletim çalışması olan EMG de kullanılabilir.

Patlamış fıtığın MR görüntüsü

BEL FITIĞI TEDAVİSİ

Bel fıtığı hastaları genellikle ciddi bacak ağrısı ile doktora başvururlar. Tedavide hastanın ağrılarının şiddeti, varsa güç kaybı incelenir ve gerekli tanı yöntemleri de kullanıldıktan sonra tedavi alternatifleri hasta ile paylaşılır. Temelde ameliyatsız ve/veya ameliyat ile tedavi uygulanır.

Bel fıtığında ameliyatsız tedavi: Bel fıtığı bulgularının çoğu 6 hafta içinde iyileşir ve genellikle cerrahi girişim gerekmez.

Hastaların bir bölümünde ağrıyı kontrol etmek için buz uygulaması, antienflamatuar ilaçlar ve kısa süreli istirahat yeterlidir. Her hasta fizik tedavi için uygun olmayabilir ancak seçilmiş hasta grubunda fizik tedavi etkili olabilmektedir.

Cerrahi gerekmeyen ancak ağrı kontrolünde yetersiz kalınan hasta grubunda uygulanacak girişimsel ağrı tedavileri ile hastaların büyük bölümünde başarılı bir sonuç alınır ve hasta normal yaşantısına döner.

Bel fıtığı ameliyatı: Cerrahi dışı tedavinin başarısız olması durumunda yada seçilmiş hastalarda cerrahi tedavi gerekebilir. Hangi cerrahi yöntemin seçileceği, bel fıtığının özelliklerine ve cerrahın deneyimine ve yetkinliğine göre değişebilir. Bel fıtığı ameliyatlarında yeni teknolojik gelişmelerin de yardımı ile giderek doku hasarının en aza indirildiği yöntemler uygulanmaya başlamıştır.

Tam kapalı bel fıtığı ameliyatı: Doku hasarını en aza indirgemeyi hedefleyen bu teknikte, ciltte sadece bir endoskopun (kamera) gireceği kadar kesi yapılır ve tüm cerrahi işlem bu 0.6 cm’lik kesiden vücüttaki anatomik boşluklardan ilerleyerek gerçekleştirilir. Hasta genellikle aynı gün hastaneden çıkarılır ve 2-4 gün içinde normal yaşantısına 1-3 hafta arasında da işine geri dönebilir.

Tam kapalı bel fıtığı ameliyatı

Mikrodiskektomi: Klasik bel fıtığı ameliyatı sonrası görülebilen sorunları azaltma ve daha az doku hasarı oluşturma amacı ile mikroskop kullanılarak 3-4 cm lik bir kesi ile yapılır. Kas,  kemik ve bağ dokusuna sınırlı da olsa hasar oluştuğundan tam kapalı bel fıtığı ameliyatı tekniğine oranla daha uzun iyileşme dönemi gerektirir.

BEL FITIĞI AMELİYATI SONRASI

Bel fıtığı ameliyatı sonrası yapmanız gerekenler ve yapmamanız gerekenler doktorunuz tarafından size anlatılacaktır. Uygulanan cerrahi yönteme göre ameliyat sonrası döneminiz de değişiklikler gösterebilecektir. Tam kapalı bel fıtığı ameliyatı sonrası, doku hasarı çok sınırlı olduğundan iyileşmeniz hızlı olacaktır. Ciddi bir fizik tedavi programı verilmez ancak omurga adelelerinin iyi kondisyonda olması amacıyla 3. Haftadan sonra özellikle yüzme gibi egzersiz programları önerilir.

2 YORUMLAR

  1. Merhaba hocam,33 yaşındayım sağ ayak tabanımdaki karıncalanma ve kalça üstü ağrım 5-6 gündür geçmiyor, ağrı kesici kas gevşetici kullandım bu sürede. 4 yıl kadar önceden bel fıtığı teşhisim vardı, 1 hafta önce evde egzersiz yaparken kollarımı yukarı kaldırınca sağ bel bölgemde müthiç bir acı oldu ve o günden beri ayağımdaki karıncalanma geçmiyor. Size bayramdan sonraya mı randevu alabilirim? Şu an istirahat mı etmeliyim normal yaşantıya devam mı etmeliyim bilemedim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz