Karpal tünel sendromu Tedavisi ( Elde sinir sıkışması )

Karpal tünel sendromu(KTS); el ve elbileğini etkileyen, sık karşılaşılan bir problemdir. El bileğindeki karpal tünelde median sinirin baskıya uğraması sonucu şikayetler başlar.

Karpal tüneli daraltan ve sinire baskı yapan her durum sinir sıkışması bulgularının oluşmasına sebep olabilir. Yoğun bilgisayar kullanımı gibi elini uzun kullanarak çalışanlarda daha sık görülmekle birlikte herkeste görülebilmektedir.

Karpal Tünel Sendromu Nedir ve Nasıl oluşur ?

Karpal tünel; bir tarafta el bileği kemikleri diğer tarafta transvers karpal ligamanın olduğu, elbileğinin ele açıklığı olup içinden median sinir geçer. Median sinir başparmak, işaret parmağı, orta parmak ve yüzük parmağını yarısının duyusundan sorumludur, ayrıca başparmak kaslarının kontrolü sağlar.

Karpal tünelde sıkışan sinir

Karpal tünelin hacmini azaltan veya karpal tüneldeki dokularda boyutunu arttıran her durum KTS semptomlarının oluşmasını sağlayabilir. Örneğin; el bileği travması dokularda şişmeye ve karpal tünel içerisinde basınç artışına neden olabilir. Tünel içerisine kemik dokunun itildiği el bileği kırığı veya çıkıklarında karpal tünel içerisindeki alan azalabilir.

Karpal tünel içerisinde anormal basınç artışına neden olay her durum sinir baskısına neden olur. Gebelikte vücüt sıvı tutar ve karpal tüneldeki basınç artıp KTS gelişebilir. Şeker hastaları, tiroid bozukluğu olanlar, romatizmal hastalığı olanlar, daha önce el bilek kemiği kırılanlar, sinir sıkışmasına yatkın kişilerdir. 

Karpal Tünel Sendromu belirtileri nelerdir ?

Elde uyuşma, karıcalanma ve özellikle gece belirgin olan ve hatta hastanın uyanmasına sebep olan uyuşma ve ağrı sinir sıkışmasının ilk belirtileridir. Ağrı bazen kola veya omuza yayılır.

Sinir basısı arttıkça başparmakta güçsüzlük ortaya çıkar ve hasta bardak tutmakta güçlük yaşadığını, sık sık elindekileri düşürmeye başladığını ifade eder.

Elde Sinir sıkışması Tanısı Nasıl Konur ?

Doktorunuz öncelikle şikayetlerinizi dinleyecek ve bu şikayetleri oluşturan aktiviteleri sorgulayacaktır. Çoğu hasta, gece uykudan uyandıran bir ağrıdan ve elindeki uyuşukluktan yakınır. Sinir basısının tanısı genellikle sizin anlattığınız şikayetlerle konur, ancak doktorunuz ayrıntılı bir muayene sonrası karar verecek, hatta bazı tetkikler isteyebilecektir.

Doktorunuz tanıyı koymada daha fazla bilgiye ihtiyaç duyuyorsa el bileğindeki sinir iletim hızını ölçmeye dayalı testler isteyebilir. EMG adı verilen bu test ile median sinir fonksiyonu ve iletim hızı ölçülür.

Karpal Tünel Sendromu Tedavi Yöntemleri Nelerdir ? 

Karpal tünel sendromu her zaman ciddi belirtiler oluşturmayabilir. Sinir basısının ciddi olmadığı, başlangıç evresindeki hastalarda cerrahi tedavi gerekmeyebilir ve bu hastalar cerrahi dışı tedavi yöntemlerinden oldukça iyi sonuç alırlar. Hastalığın ilerlediği ve sinir basısının sinir fonksiyonlarını belirgin bozmaya başladığı hastalarda ise cerrahi tedavi tercih edilmelidir.

  • El Bilekte Sinir Sıkışmasında Cerrahi Dışı Tedavi:

Şikayetlere yol açan aktiviteler değiştirilmeli veya mümkünse durdurulmalıdır. Ağır yük kaldırma, tekrarlayıcı hareketler, vibrasyon içeren cihaz kullanımı ve elbileğinin bükülmüş pozisyonda sürekli çalışma önlenmelidir. Sigara içimi bırakılmalı, kafein alımı azaltılmalı ve fazla kilolar verilmelidir.

Karpal tünel sendromunun ilk evrelerinde el bileği splinti (bileklik) kullanmak, bazen semptomları azaltabilir. Splint el bileğini dinlenme pozisyonunda tutar. El bileğinin geriye veya aşağıya çok fazla bükülmesini önler.

El bileğinin bu pozisyonda tutulması karpal tünel içerisinde median sinir için en geniş alanı sağlar. Splint özellikle el bileğinin gece bükülmesini önlediğinden gece hissedilen ağrı ve uyuşmayı azaltmada faydalı olur.

Karpal tünel semptomlarını ve ödemi azaltmak için antiinflamatuar ilaçlar faydalı olabilir. Bu amaçla ibuprofen ve aspirin kullanılabilir. Bazı çalışmalarda yüksek doz B-6 vitaminin semptomları azaltmada etkili olduğu gözlenmiştir. Yine egzersizlerin KTS semptomlarını azaltmada faydalı olduğu gösterilmiştir.

Bu yöntemler hastanın semptomalrını kontrol etmede yetersiz kalırsa , karpal tünel içerisine kortizon injeksiyonu önerilebilir. Bu ilaç karpal tünel içindeki şişliği azaltarak semptomlarda geçici bir iyileşme oluşturabilir.

  • Elde Sinir Sıkışmasında Cerrahi tedavi:

Semptomları azaltmada diğer yöntemler başarısız olursa median sinir üzerindeki basıncı azaltmak için cerrahi tedavi önerilir. Median sinir üzerindeki basıncı azaltmak için çeşitli yöntemler mevcuttur.

Sinirin üzerindeki basıncın azaltılmasıyla birlikte sinir kan dolaşımı artar ve hastalar semptomlarından kurtulurlar. Bununla birlikte eğer sinir basısı uzun zamandır devam ediyor ise sinirde kalınlaşma oluşmuştur ve cerrahi sonrası iyileşme yavaş olur.

Karpal Tünelin Cerrahi Tedavisi Nasıl Olur ?

KTS için standard cerrahi yöntem açık gevşetmedir. El bileğinden avuç içine doğru uzanan yaklaşık 3 cm lik bir kesi yapılır. Cerrah; transvers karpal ligamanı keserek median sinir üzerindeki basıncı azaltır.

Bu esnada median sinir dokusunun rahatladığı net biçimde görülür. Daha sonra kesilen transvers karpal ligamanın iki ucu ayrık olarak bırakılıp cilt dikişi atılır. Bu şekilde median sinir üzerindeki bası ortadan kaldırılmış olur.

Endoskopik (Kapalı) Gevşetme:

Ciltte yalnızca küçük birkaç delik açılarak yapılan bir tekniktir. Endoskop bu delikten içeriye sokulur. Endoskop; ince fiber-optik bir kameradır. Cerrah kamera sayesinde karpal tünelin içini görebilir ve transvers karpal ligamanı gevşetebilir.

Karpal Tünel Ameliyatı Sonrası

Ameliyattan sonra semptomlarda azalma 2-3 hafta içinde başlar. İnsizyon bölgesinde hassasiyet birkaç hafta devam edebilir.

Dikişler alındıktan sonra fizik tedavi başlanır. Ağrı ve inflamasyonun giderilmesi ilk amaçtır. Masaj tedavisi, hassasiyetin azaltılmasında ve skar dokusu gelişimini önlemede faydalıdır. Karpal tünel içerisinde tendonların ve median sinirin rahat hareket etmesini sağlayacak egzersizler verilir.

İyileşme arttıkça el bileği, el ve önkol kaslarını güçlendirmeye yönelik egzersizlere başlanılacaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz