Omuz kas yırtığı Tedavisi

Omuz eklemi karmaşık bir yapıya sahiptir. Omuz eklemi geniş bir hareket aralığına sahip olmasına rağmen çok stabil bir eklem değildir. Bu da eklemi oluşturan anatomik yapıların herhangi birinde sorun olması durumunda, eklem fonksiyonlarının problemli olmasına yol açar.

Omuz ekleminin sağlıklı fonksiyon görmesinde anahtar yapılar rotator kılıf kaslarıdır. Kolumuzu kullanmaya devam ettiğimiz sürece yıpranmaya aşınmaya maruz kalırlar. Omuz kas yırtıkları ciddi ağrı oluşturan bir yaralanma olup omuz hareketlerinde güçsüzlüğe yol açabilir.

Omuz kas yırtığı

Hastaları genellikle orta-ileri yaş grubundadır ancak özellikle travma sonrası omuz kas yaralanmaları her yaşta oluşabilir.

Omuz Kas Yırtığı Neden Olur ?

Omuz kasları zayıf kan akımına sahip bölgeler içerir. Kan dolaşımı iyi olan dokular, kendilerini tamir etmede daha başarılı ve hızlıdırlar. Kan dolaşımının zayıf olduğu, omuz kaslarının kemiğe yapıştığı bölge yaş ile bozulur ve dejenere olur.

Bu bölge özellikle baş-üstü aktivitelerde bu bölge, kemik (akromion) tarafından basıya da uğrayabilmekte ve zamanla yırtılabilmektedir. Baş üstü hareketleri sık yapan sporcularda daha sık görülebilmekte ancak rutin olarak cam silmek, araba yıkamak, boya yapmak gibi omuz eklemini fazla kullandığımız aktiviteler de omuz kas yırtığına sebep olabilmektedir. Yine omuz üzerine düşmek bu kas grubunda yırtığa yol açabilir.

Tipik rotator manşet yırtıklı hasta grubu; orta yaş üzeri ve ara sıra omuz ağrısı problemi olan hastalardır. Bu hastalar ağır bir yük kaldırdıktan veya omuzlarını zorladıktan sonra kollarını kaldıramamak ve ağrı şikayeti ile başvururlar.

Omuz Kas Yırtığının Belirtileri Nelerdir ?

Omuz kas yırtıkları; etkilenen omuzda ağrı ve güçsüzlüğe neden olur ve hasta kolunu tam kadıramaz. Omuz kas yırtığı kısmi ise yani tam yırtılmadıysa, ağrı vardır ancak omuz hareketleri yeterli olabilir ve hasta güçsüzlükten yakınmaz. Çoğu hasta ağrı nedeniyle o taraf omuz üzerine yatamadıklarından şikayetçi olur.

Omuz Kas Yırtığının Tanısı Nasıl Konur ?

Omuz kas yırtığının tanısında fizik muayene çok yardımcıdır. Genellikle tam kat yırtık çok belirgindir. Doktorunuz omzunuzu hareket ettirebiliyor iken, siz aktif olarak omzunuzu hareket ettiremiyorsanız kas yırtığı olma olasılığınız var demektir.

Omuz kas yırtığı tanısında röntgen yeterli değildir. Fakat doktorunuz omzunuzda kemik çıkıntı, omuz eklem aralığında daralma veya aşağı eğimli akromion açısından röntgen tetkiki isteyebilir. Bu bulgular; omuz kas yırtığı ile ilişkili olabilir.

Röntgen ayrıca tendonlarda kalsiyum depolanmasıyla ortaya çıkan kalsifik tendinit tablosunun tanısında değerlidir.

Omuz kas yırtığı tanısında MRG (manyetik rezonans görüntüleme) tetkiki en değerli görünteleme yöntemidir. MRG; kemik yapılar kadar tendonları da görüntüleme de faydalıdır. Bu test ağrısızdır, iğne veya enjeksiyon gerektirmez.

Omuz Kas Yırtıklarının Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Omuz Kas Yırtıklarında Ameliyatsız tedavi:

Ağrının ve inflamasyonun azaltılması tedavinin ilk amacıdır ve bunun için istirahat ve antienflamatuar ilaç tedavisi önerilecektir. Doktorunuz ağrı kontrolü için eklem içine kortikosteroid enjeksiyonu yapmayı önerebilir. Eklem içine yapılan kortikosteroid lokal etkili olup genel vücut yan etkisi son derece azdır ve çok etkili bir anti-enflamatuardır.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon seçilmiş hastalarda başarılı olabilecektir. Soğuk ve sıcak uygulama ağrı ve enflamasyonun azaltılmasında yardımcıdır. Kolu başın üzerine kaldırma ve diğer omuz hareket aralığını arttırıcı egzersizler verilir.

Daha sonra; omuz çevresi kasların kuvvetini arttırmak için güçlendirici egzersiz programına geçilir. Fizik tedavi süreci 6-8 hafta devam edebilir. Hastaların bir bölümü; bu süre sonrasında kollarını tam olarak kullanarak aktivitelerine dönebilirler.

Omuz Kas Yırtıklarında Artroskopik Cerrahi

Tam kat omuz kas yırtığı kendiliğinden iyileşmez. Omuz eklemi fonksiyonlarını sağlamak için bu yırtıklarda ve bazı kısmi yırtıklarda cerrahi tedavi gereklidir. Yaşlı hastalar ve cerrahi riski yüksek olan hastalar bu grup dışında tutulabilir. Cerrahi tedavinin; yaralanma sonrası 3 ay içinde yapılması daha iyi sonuçlar alınmasını sağlar.

Omuz Kas Yırtığının Kapalı Ameliyatı

Omuz kas yırtıklar; kapalı artroskopik yöntemlerle tedavi edilebilir. Kamera sistemleri küçük cilt kesilerinden eklem içine sokulur ve kullanılan özel cerrahi aletlerle kas yırtığı onarılır.

15 YORUMLAR

  1. Mesleğim inş.boya ve yalıtım işleri bir yıldan fazla süredir omuz lif yırtılması var bir türlü ağrılardan kurtulamadım.mesleğim zaten hareket gerektiren bir meslek grubu bu konuda yardımcı olursanız memnun olurum.
    Saygılarımla

    • Hocam merhaba benim omuzumda tam kat yırtığı var 2 sefer manuel fizik tedavi gördüm ancak bir fayda saglamadi haliyle kolumda güçsüzlük var aynı zamanda bacağım da da güçsüzlük his ediyorum bacağımdaki güçsüzlük kas yırtığı ile ilintili mi ve cerrahi müdahale oneriyormusuz saygılarımla

  2. Merhaba, supraspinatusta 5 mm yırtık var. Ameliyat gerekir mi? 2 yıl önce fizik tedavi aldım, zaten pilates eğitmeniyim güçlendiri hareketler yapıyorum. Ama ağrı arttı. Me yapmalıyım?

  3. Merhaba ben iki sene önce sol omzumdan bir santim band yırtığı ve köprücük kemiği arasında sinir sıkışması nedeniyle Almanya’da ameliyat olmuştum ve rahatlamıştım, yalnız son altı aydır sol omzumda ve kürek kemiği ağrısı başladı bir haftadır sol kol ve kaburga kalçaya uzanan kaslarda güçsüzlük ve sızlama ağrısı oluşuyor ayrıca sol kürek kemiği üzerine ve sol tarafa yatamıyorum sinir sıkışma ağrısı gibi ağrı oluyor yaşım 65 emekliyim teşekkürler Selam ve saygılar.

  4. Yaklaşık beş sene önce sağ omzumda yırtık vardı bir yıl önce de sol omzumda yırtık tespit edildi bu arada çok ağrı kesici Kullandım geçici olarak ağrılarım azalıyordu ama son bir haftadır dayanılmaz ağrım var özellikle sol kolumda ameliyatsız ne yapılabilir başka bir çözüm yolu var mı teşekkür ederim

    • Merhaba, klinik muayenenizin yapılması gerekir.
      Bizimle 05387726646 numaralı telefon ile iletişime geçebilirsiniz, geçmiş olsun.

  5. Merhaba,
    Üstümü değiştirirken omuz ve boyun kısımlarında bir ağrı oluştu ve bazı hareketlerde ağrı oluşuyor Geceleri uyurken ağrıda oluşuyor

  6. Merhaba hafif kas yirtilmasi tanısı kondu bana omuzda ağrı baya var fizik tedavi veya prp tedavi olunabilir dendi prp imkanım olmadığı için fizik tedavi istedim oda 45 gün sonra sıra var bu arada evde ne yapabilirim ayrıca dışarıya örgü örerek aileye katkıda bulunan biriyim zararı olurmu örgü ormem

  7. Hocam sağ omuzda parsiyel ruptuz var….arastim.. yüzde 50 liflerin yarisi yırtık demezmis….3 yıldır çekiyorum…. ameliyat sartmi…??? Kaslari guclendirsek…???? İdare edermiyiz…???? Lütfen bilgi hocam

  8. Hocam merhaba omzumda büyük bir kaş yırtılması var dediler üç doktor ödeme vardı ilaç kullandım ama ağrılarım şiddetli degilsede devam ediyor kendiliğinden geçmezdi zamanla egzersizleri yapıyorum

    • Merhabalar,

      Ameliyat gerekebilir. Artroskopik yani kapalı olarak yapılabilir. 0 538 772 6646 numaradan ulaşırsanız bilgi alabliirsiniz

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz