Bel fıtığı oldukça yaygın görülen sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Toplumda çok sık görülen bel fıtığı ile ilgili doğru bilinen yanlışlar da görülme sıklığı kadar fazladır. Bel fıtığı ve tedavisi korkulması gereken bir durum değildir ve kesinlikle ihmal edilmemelidir.

Başlangıç aşamasındaki bel fıtığının egzersiz, dinlenme ve ilaç gibi çok basit tedaviler ile kontrol altında tutulması mümkünken ilerlemiş bel fıtığı hem yol açtığı sağlık sorunları hem de yaşam kalitesi üzerindeki olumsuz etkisi ile mutlaka tedavi edilmelidir.

Yaşam Kaliteniz Düşüyorsa Dikkat Edin

Bel fıtığının ilerlemiş olup olmadığını anlamanın en kolay yöntemi bel fıtığı sorununun yaşam kalitesini düşürmeye başlayıp başlamadığını gözlemlemektir. Eğer bel fıtığı artık günlük hayatı olumsuz etkiliyor, bacağa yayılıyor, kişinin daha hareketlerini ciddi düzeyde kısıtlıyorsa, ağrılar ilaçlarla kontrol edilemiyorsa ilerlemeye başlamış demektir.

İlerlemiş bel fıtığının en kısa sürede tedavi edilmesi kişinin hareket kabiliyetinin korunması ve tedavinin başarı oranının artması açısından büyük bir öneme sahiptir.

İlerlemiş Bel Fıtığı Hastalarında Yaygın Görülen Sağlık Sorunları

Bel Ağrısı ve Kramplar

Bel fıtığı, hastalarda sürekli devam eden ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bel ağrısı ile başlar. Bel ağrısı harekete ve uzun süre ayakta durmaya bağlı olarak artış gösterebilir. Bunun bir sonucu olarak da kişi hareket etmekten çekinir.

Bel ağrısı öksürme, hapşırma gibi durumlar sonucunda da şiddetlenebilir. Bel fıtığının ilerlediği durumlarda bel ağrısına bölgede spazmlar da eşlik eder ve en önemlisi ağrı bacaklara da yayılabilir.

Bacak ve Kalça Bölgesinde Ağrı

Bel fıtığının yaygın görülen ve kişilerin yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkileyen bir diğer sonucu da bacak ve kalça bölgesinde meydana gelen ağrılar, kramplar ve kas zayıflıklarıdır. Bacak ve kalça bölgesinde sık görülen sağlık sorunu siyatiktir.

Siyatik genellikle bel ve kalça bölgesinde başlayan, bacaktan devam eden ve baldıra kadar ulaşan şiddetli bir ağrıdır. Bu ağrı kişinin hayat kalitesini düşürmekle kalmaz aynı zamanda hareket kabiliyetini de azaltır. (1)

Diz ve Ayak Bileğinde Güç Kaybı

Güç kaybı bel fıtığının neden olduğu sorunlardan bir diğeridir ve kesinlikle ciddiye alınmalıdır. Ayak bileğinde, kalçada ve bazen dizde ağrı ve güç kaybı ilerlemiş bel fıtığının klinik yansıması olabilir. Güç kaybı başladığında hem ağrı çok şiddetlidir hem de kişi yürümekte zorlanır dengesini koruyamaz.

His Kaybı

İlerlemiş bel fıtığında, fıtıklaşmış parça sinire baskı yaparak güç kaybının yanında uyuşmalara da sebep olabilir. Basılanan sinirin etkin olduğu bölgede ağrı belirginleşip, kaslarda güç kaybı ve yine ilgili bölge boyunca his kaybı gelişebilir.

His kaybı ile birlikte kişinin hem yaşam kalitesinde düşüşler meydana gelir, oluşan güç kaybı düşmelere ve ek yaralanmalara da sebep olabilir.

Mesane ve Bağırsak Fonksiyonlarında Bozulma (Kauda Ekina Sendromu)

İlerlemiş bel fıtığına bağlı olarak mesane ve bağırsak fonksiyonlarında bozulmalar meydana gelir. Kişi idrarını ve dışkısını istemsiz olarak kaçırabilir. Bu hem fiziksel hem de psikolojik açıdan oldukça zorlu bir durum olduğu için ilerlemiş bel fıtığında hastanın bu aşamaya gelmeden mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. (2)

İlerlemiş Bel Fıtığı Tedavisi Nasıl Olur

Bel fıtığı erken teşhiste kontrol altında tutulabilen bir sorun olsa da mutlaka düzenli takip edilmelidir. İlerlemiş bel fıtığının neden olduğu sağlık sorunları kişilerin yaşam kalitesini olumsuz etkiler.

Bu sorunlar uzun vadede mutlaka tedavi edilmesi gereken boyutlara ulaşırlar. İlerlemiş bel fıtığı tedavisinde ameliyat bir gereklilik haline gelebilir. Ameliyatın ertelenmesi ise başarı oranına olumsuz etki edebilmektedir. Tam kapalı teknik ile yapılan bel fıtığı ameliyatlarında hem operasyon hem de operasyon sonrası süreç kişiler için oldukça konforludur.

Endoskopik Diskektomi olarak da adlandırılan tam kapalı bel fıtığı ameliyatı endoskopi ile yapılan ve doku hasarını minimuma indiren bir operasyondur. Bu operasyonda ufak bir kesi yapılır ve kamera kullanılarak , herhangi bir şekilde kas ve dokulara zarar vermeden fıtıklaşmış diskler çıkarılır. Bu operasyon sonucunda kişiler kısa sürede günlük yaşamlarına geri dönebilirler.

  • (1)https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/lumbar-disc-disease-herniated-disc
  • (2)https://www.medicinenet.com/herniated_disc/article.htm
Oğuz Karaeminoğulları, 1966 yılında Ankara’da doğdu. İzmir Bornova Anadolu Lisesi’nden 1985 yılında, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden (İngilizce Bölümü) 1991 yılında mezun oldu. 1993 yılında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi Ve Travmatoloji bölümüne araştırma görevlisi olarak çalışmaya başlamış ve 1997 yılında Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı ünvanını almıştır. 1997 yılında Abant İzzet Baysal Üniversitesinde Yardımcı Doçent olarak çalışmaya başlamış ve Ortopedi ve Travmatoloji A.D kurmuştur. 2001 yılında Spor Yaralanmaları Hastanesi’nde, Ludensheit-Almanya’da eklem cerrahisi ve artroskopik cerrahi konularında, 2002 yılında İstanbul Florence Nightingale hastanesinde Prof Dr Azmi Hamzaoğlu’nun yanında omurga cerrahisinde eğitim almıştır. 2002 yılında Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesinde çalışmaya başlayan Dr Oğuz Karaeminoğulları, aynı yıl, International Spine Fellow olarak seçilerek Fransa’da çeşitli Omurga Cerrahisi kliniklerinde eğitim almıştır. Doktor Karaeminoğulları 2006 yılında Doçent olmuş ve aynı yıl Bayındır Hastanesi’nde çalışmaya başlamıştır. Özellikle Omurga Cerrahisi ve Eklem Cerrahisi’nde özelleşen Dr Oğuz, 2012 yılında Wooridul Spine Center’da Tam Kapalı (Endoskopik) Bel Fıtığı eğitimi aldı. Daha sonra Almanya, İtalya, Polonya gibi birçok merkezi ziyaret ederek Tam Kapalı (Endoskopik) Bel Fıtığı ile ilgili çalışmalar yaptı.Dr. Karaeminoğulları 2021 yılında profesör ünvanını almıştır. Ulusal ve Uluslarası birçok yayını ve konuşması olan Dr Karaeminoğulları, son yıllarda özellikle Tam Kapalı Bel Fıtığı konusunda akademik çalışmalarını yoğunlaştırmış ve ulusal ve uluslarası bir çok toplantıda bu konuda konuşmalar yaparak tecrübesini paylaşmıştır. 2016 yılında yaptığı çalışmalar üzerine Çin’e davet edilmiş ve ISESS (Uluslarası Endoskopik Disk Cerrahisi Derneği) kurucu üyesi olarak onurlandırılmıştır. 2016 yılında muayenehanesini açan Prof. Dr. Oğuz Karaeminoğulları, halen Bayındır Sağlık Grubunda Ortopedi ve Travmatoloji Bölüm Başkanı, Tıbbi Hizmetler Direktörü, Kalite Koordinatörü ve Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz