Amerikan verilerine göre üst solunum yolu enfeksiyonundan sonra en sık doktora başvurma sebebi bel ağrısıdır. İnsanların yaklaşık %80’i hayatları boyunca en az bir kez bel ağrısı çekerler. Giderek daha hareketsiz yaşamamız, egsersizden uzak olmamız ve uzun çalışma saatlerini oturarrak geçirmemiz omurga sorunlarına yol açabilmektedir. İşte bu blogda omurga sağlığınızı korumak için dikkat etmemiz gerekenleri paylaşmak istedim.

  • Düzenli egsersiz yapınız

Sırt, bel ve karın adelelerinizi güçlendirecek egsersiler çok önemlidir. Omurgamız kemik, disk ve bağlardan oluşur. Günlük yaşamımızda yaptığımız hareketler, ağır kaldırma ve aşırı yada ters hareketler ile omurgamıza ciddi yükler binmektedir. Omurgayı saran ve sağlam durmasını sağlayan karın, bel ve sırt bölgesindeki kaslarımızın güçlü olması, bir korse etkisi göstererek omurgamızı koruyacaktır.

Düzenli karın, bel ve sırt egsersizleri yapın
  • Uykuda omurganızın dinlenmesini sağlayın

Kaliteli ve doğru bir yatak ile yastık kullanarak tüm gün yorulan omurganızın dinlenmesini sağlayın. En doğru yatağın hangisi olduğu kişiye göre değişiklikler gösterse de genel anlamda orta sertlikte, vücudun şeklini alan ve lokal bası oluşturmayan yataklar önerilmektedir. Yapılan bilimsel çalışmalar ile, bel ağrısı yaşayan kişilerde doğru yatak kullanımı ve eskiyen (özelliğini kaybeden) yatağın değiştirilmesinin bel ağrısının geçmesinde önemli katkı sağladığı tespit edilmiştir.

Kaliteli bir uyku ile omurganızı dinlendirin
  • Ayakkabınızı doğru seçin

Kullandığınız ayakkabının çok yüksek topuklu yada tam düz olmaması önemlidir. Bu tip ayakkabılar omurganızın duruşunu ve omurganıza binen yüklerin dengesini değiştirir. Yürürken çok çabuk yoruluyor yada ağrı yaşıyorsanız ayak yapınızda sorun olabilir, düz tabanlık gibi problemlerin tabanlıklarla desteklenmesi omurga sağlığınızı korumanıza yardımcı oluacaktır. Yumuşak tabanlı, ayak tabanınızın arkını destekleyen ayakkabılar omurganızı aşırı yüklenmelerden koruyacaktır.

  • Uzun oturmaktan kaçının

Bel fıtığı başlangıcı olan hastaların şikeyetleri oturma ile belirgindir çünkü oturma ile omurgamızdaki disklerimize binen yük 3 kat artmaktadır. Oturarak çalışıyor ve öne eğilelerek bilgisayar kullanıyorsanız bel ağrısı yaşama riskiniz artmıştır.

Kullandığınız sandalyenin ergonomik olması, masa yüksekliğiniz, klavyenin konumu son derece önemlidir. Oturarak çalışnaların belli aralıklarla kalkıp ofiste bir kaç adım atması bile omurgamızı korumaya yardımcı olacaktır.

Uzun oturmaktan kaçının. Ergonomik sandalye kullanın
  • Düzenli yürüyüş yapın

Yürümenin bilinen onca faydasının yanında, omurganızı dik tutmaya yarayan gövde kaslarınızı güçlendirmesi, omurganızın kanlanmasını ve beslenmesini arttırması, omurganın esnekliğine ve omurga kemiklerinizin güçlenmesine katkıda bulunması gibi ciddi yararları vardır.

  • Düzenli yüzün ve suda egzersiz yapın

Suyun kaldırma kuvveti ile ağırlıktan kurtulan omurgamız, yapılan egsersizler ve esneme hareketlerinin oluşturabileceği yaralanmalardan korunmuş olacaktır. Yüzme ile omurgamızı dik tutmaya yarayan gövde adeleleri güçleneceketir.

Düzenli yüzün ve de suda egsersiz yapın
  • Ağır cisim kaldırırken dikkat

Vücut ağırlığımızın 1/3’ünden ağır kaldırmamaya çalışmalıyız. Ağır cisim kaldırırken omurgamıza ve disklerimize aşırı yük binmesini engelleyebilmek için, öne eğilerek değil çömelerek kaldırmalı ve kaldırdığımız cismi, olabildiğince gövdemize yakın tutmalıyız.

  • Sigarayı bırakmalıyız

Sigara içmek, omurgadaki yaşlanmayı hızlandırmakta, disk ve bağ dokularımızın kanlanmasını bozmaktadır. Omurga sağlığımızı korumak istiyorsak sigarayı bırakmanın yollarını aramalıyız.

  • Fazla kilolarınızdan kurtulun

Kilonuzun fazla olması omurganıza binen yüklerin artmasına ve daha hızlı yaşlanmasına sebep olacaktır. Düzenli egsersiz yaparak kilonuzu kontrol edebilir, kaslarınızı güçlendirebilirsiniz.

Sonuç olarak: Omurgamız da diğer tüm organlarımız gibi yaşlanmaktadır.  Yaşam ve çalışma ortamımızda gerekli önlemleri alarak, yani düzenli egsersiz yaparak, sigaradan kurtularak, kilomuza dikkat ederek, yatağımızı hatta ayakkabımızı özenle seçerek daha sağlıklı bir omurgaya kavuşabilir, yaşlanmanın olumsuz etkilerinden korunabiliriz.

Oğuz Karaeminoğulları, 1966 yılında Ankara’da doğdu. İzmir Bornova Anadolu Lisesi’nden 1985 yılında, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden (İngilizce Bölümü) 1991 yılında mezun oldu. 1993 yılında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi Ve Travmatoloji bölümüne araştırma görevlisi olarak çalışmaya başlamış ve 1997 yılında Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı ünvanını almıştır. 1997 yılında Abant İzzet Baysal Üniversitesinde Yardımcı Doçent olarak çalışmaya başlamış ve Ortopedi ve Travmatoloji A.D kurmuştur. 2001 yılında Spor Yaralanmaları Hastanesi’nde, Ludensheit-Almanya’da eklem cerrahisi ve artroskopik cerrahi konularında, 2002 yılında İstanbul Florence Nightingale hastanesinde Prof Dr Azmi Hamzaoğlu’nun yanında omurga cerrahisinde eğitim almıştır. 2002 yılında Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesinde çalışmaya başlayan Dr Oğuz Karaeminoğulları, aynı yıl, International Spine Fellow olarak seçilerek Fransa’da çeşitli Omurga Cerrahisi kliniklerinde eğitim almıştır. Doktor Karaeminoğulları 2006 yılında Doçent olmuş ve aynı yıl Bayındır Hastanesi’nde çalışmaya başlamıştır. Özellikle Omurga Cerrahisi ve Eklem Cerrahisi’nde özelleşen Dr Oğuz, 2012 yılında Wooridul Spine Center’da Tam Kapalı (Endoskopik) Bel Fıtığı eğitimi aldı. Daha sonra Almanya, İtalya, Polonya gibi birçok merkezi ziyaret ederek Tam Kapalı (Endoskopik) Bel Fıtığı ile ilgili çalışmalar yaptı.Dr. Karaeminoğulları 2021 yılında profesör ünvanını almıştır. Ulusal ve Uluslarası birçok yayını ve konuşması olan Dr Karaeminoğulları, son yıllarda özellikle Tam Kapalı Bel Fıtığı konusunda akademik çalışmalarını yoğunlaştırmış ve ulusal ve uluslarası bir çok toplantıda bu konuda konuşmalar yaparak tecrübesini paylaşmıştır. 2016 yılında yaptığı çalışmalar üzerine Çin’e davet edilmiş ve ISESS (Uluslarası Endoskopik Disk Cerrahisi Derneği) kurucu üyesi olarak onurlandırılmıştır. 2016 yılında muayenehanesini açan Prof. Dr. Oğuz Karaeminoğulları, halen Bayındır Sağlık Grubunda Ortopedi ve Travmatoloji Bölüm Başkanı, Tıbbi Hizmetler Direktörü, Kalite Koordinatörü ve Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz